Rugsėjo 28 – oji Pasaulinė pasiutligės diena

Pasiutligė – tai virusinė liga, kurios metu pažeidžiama centrinė nervų sistema. Šia liga gali sirgti ne tik naminiai bei laukiniai gyvūnai, bet ir žmogus. Tai labai pavojinga liga, kuri dažniausiai per 10 dienų nuo klinikinių simptomų pasirodymo, baigiasi koma ir mirtimi.

Pasiutligės sukėlėjas yra virusas, kuris priklauso Rhabdoviridae virusų šeimai. Šio viruso nešiotojais gali būti: šunys, vilkai, lapės, katės, žiurkės, karvės, arkliai, kiaulės, kiaunės, šikšnosparniai ir kiti šiltakraujai gyvūnai. Dažniausiai pasiutligę platina usūriniai šunys ir lapės, iš naminių gyvūnų – katės ir karvės. Lietuvoje dažniausias pasiutligės nešiotojas yra rudoji lapė. Katės yra santykinai atsparios pasiutligės virusui, tačiau joms pasiutligė nustatoma dažniau nei šunims.

Manoma, kad kasmet nuo šios ligos miršta 30-40 tūkstančių žmonių, dauguma iš jų Indijoje. Nuo 1960 metų Lietuvoje nuo pasiutligės mirė 11 žmonių, kasmet į medikus kreipiasi nuo 8000 iki 12000 asmenų, sužalotų pasiutusių ar įtariamai pasiutusių naminių ar laukinių gyvūnų. Didžiąją dalį žmonių, apie 80 %, sužaloja benamiai ir turintys šeimininkus šunys.

Žmogus pasiutlige užsikrečia įkandus šia liga sergančiam gyvūnui ir su jo seilėmis virusui patekus į žaizdą. Katės šią ligą gali perduoti įdrėksdamos. Po įkandimo virusas greitai dauginasi, nukeliauja iš raumenų nervų į centrinę nervų sistemą (CNS), sukeldamas smegenų uždegimą, nervais virusas išplinta visame organizme, patekdamas į odą, gleivines, seilių liaukas ir kitus audinius. Nuo ligos pasireiškimo žmogus dažniausiai miršta 5-7, retesniais atvejais 10-12 parą.

Šunims ši liga gali pasireikšti keliomis formomis: šėlstamąja ir ramiąja, arba paralyžine. Užsikrėtę pasiutlige šunys ligos pradžioje būna apatiški, neėda, negeria, seilėjasi. Laukiniai gyvūnai, praradę savisaugą, atbėga į kiemus, užpuola žmones, naminius gyvūnus. Naminiai gyvūnai tampa agresyvūs, bėga iš namų.

 

Norint išvengti infekcijos, patariama vengti benamių šunų ir kitų sergančių gyvūnų. Būtina kasmet skiepyti namuose auginamus gyvūnus.

Vakcinacija – pagrindinė kovos su pasiutlige priemonė, todėl visi naminių gyvūnų savininkai privalo kartą metuose paskiepyti savo augintinius nuo šios pavojingos ligos. Remiantis Europos Sąjungos valstybėse galiojančiais teisės aktais, kiekvienas gyvūno savininkas privalo turėti savo augintinio pasą, kuriame būtų įrašytas gyvūno identifikacijos numeris ir duomenys apie atliktą vakcinaciją nuo pasiutligės ir kitų infekcinių ligų.

Primename savo augintinio skiepų knygutėje pasitikrinti skiepų galiojimo terminą, taip pat prieš skiepus susišerti vaistus nuo kirmėlių.